top of page

OVER DE RAGDOLL

 

De geschiedenis van de Ragdoll

In tegenstelling tot wat vaak in de media wordt geschreven, is de Ragdoll zeker geen gooi - en smijtkat. Het is ook beslist niet waar dat de Ragdoll geen pijn voelt. Hoe het komt dat de Ragdoll andere eigenschappen en talenten heeft dan andere katten is een legende. Dit ras vind haar oorsprong in de U.S.A. Om precies te zijn in Riverside, California. Daar leefde een kat die er uit zag als een witte Angora met blauwe ogen. Haar naam was Josephine. Dit zou later de stammoeder worden van het ras Ragdoll. Op zekere dag zou zij betrokken zijn geweest in een auto ongeval. Na dit ongeval kreeg ze een nest kittens. Deze kittens hadden allemaal blauwe ogen, lang, niet viltend haar en een liefdevol karakter. De kittens bleken zeer groot te worden. Dit trok de aandacht van de eigenares Ann Baker. Zij begon een foklijn met Josephine en een Heilige Birmaan. Uit deze kruising werd het katertje Raggedy Ann Daddy Warbuckx geboren. Deze kater, een seal - mitted, werd weer gekruist met zijn moeder. Uit deze kruising werd Raggedy Ann Fugiana geboren, een seal bi-color poes. Warbucks werd weer gekruist met een Burmees (een donkere kleur). De poes uit dit nest Buchwheat werd Raggedy Ann Tiki, een seal colorpoint geboren. Deze waren de eerste stichters van het nieuwe ras Ragdoll dat erkend werd in de jaren 50  

Aanschaf van een Ragdoll

Wat mag u van een goede fokker verwachten?

Een goede fokker is een fokker die hygiënisch werkt en die altijd verantwoorde fokcombinaties toepast, zodat de kans op erfelijke of andere afwijkingen zoveel mogelijk wordt beperkt. Wij laten potentiële ouders regelmatig onderzoeken op mogelijke gezondheidsproblemen (PKD en HCM). Als desondanks blijkt dat een fokpoes of fokkater toch problemen doorgeeft, fokken we daar niet mee verder.

Bij aankoop van een kitten ontvangt u de testrapporten van beide ouders. Dit alles garandeert niet dat alle kitten perfect zijn, maar we doen er tenminste al het mogelijke aan om problemen te voorkomen.

Als u een fokker benadert over de mogelijke aankoop van kittens, zal hij vaak allerlei vragen aan u stellen. Een goede fokker zal het gevoel willen hebben dat u goed voor het kitten zult zorgen, ook als het eens ziek is en veel verzorging nodig heeft en dat het kitten zich zijn leven lang bij u thuis zal voelen!

Wilt u een kater of een poes?

Als het om een liefhebberskat gaat, maakt deze keus niet zoveel uit. Een kater is iets knuffeliger, een poes iets actiever. Wilt u met de kat gaan fokken, dan ligt het verhaal heel anders. Voor een kater moet u goede, aparte huisvesting hebben want hij sproeit (bakent zijn terrein af met urine). 

Welke kleur/variatie wilt u?

Dit hangt af van uw smaak. Zeldzame, nieuwe kleuren kosten meer dan de zogenaamde traditionele variatie. Als u specifieke wensen heeft, kan dat betekenen dat u langer moet wachten tot er een kitten is dat daaraan voldoet.

 

Algemene kenmerken

Door zijn rustig, zachtmoedig en volgzaam temperament is deze kat makkelijk in de omgang. Hij houdt niet van drukte en lawaai. Sociaal, hij kan goed samenleven met soortgenoten en honden. Heel vriendelijk, aanhalig, hij houdt absoluut niet van eenzaamheid. Hij past zich perfect aan in een appartement. Niet erg spraakzaam. Pas volgroeid op een leeftijd van drie a vier jaar. Vindt het heerlijk regelmatig geborsteld en gekamd te worden.

 

Leefomgeving van de Ragdoll

De Ragdoll is een erg gemakkelijke huiskat, echter de leefomgeving dient net als voor andere katten een beetje stabiel te blijven. De Ragdoll wil graag een 'eigen' plekje hebben waar ze zich veilig terug kunnen trekken.

De Ragdoll is enorm nieuwsgierig en wil alles onderzoeken, van een leeg doosje tot een luid knallend stuk vuurwerk, de Ragdoll deinst nergens voor terug.

Een hangmandje aan de verwarming of de bovenste etage van een krabpaal, het zijn domeinen van de Ragdoll. Ze voelen zich overal thuis en zelfs op schoot kan menig Ragdoll zich goed slapend vermaken. Maar 's nachts is het bed van het baasje of bazinnetje aan de beurt om 'ingepikt' te worden.

Een stabiele omgeving waar niets verboden terrein is is een uiterst vermakelijke leefomgeving voor de Ragdoll

 

Verzorging van de Ragdoll

Een kat vraagt veel verzorging, een langharige kat meer dan een kortharige kat. Een kat moet geborsteld of gekamd woorden. Als het nodig is moet hij gewassen worden. Hij moet voldoende te eten krijgen en de kattenbak moet worden 
verschoond. Hij moet worden bijgehouden op vlooien en tekens. Als een kat niet naar buiten mag moet hij een krabpaal hebben en voldoende om mee te spelen.

 

Karakter van een Ragdoll

De Ragdoll wint niet alleen stormenderhand aan populariteit vanwege het schitterende en onderhoudsarme uiterlijk, maar niet in het minst vanwege het heerlijke karakter. Het blijft altijd moeilijk om in algemene termen over karakter te spreken, want elk dier brengt zijn eigen unieke karakter in huis, maar er zijn wel wat algemeen geldende raskenmerken voor wat betreft het karakter. Natuurlijk heeft u dan altijd nog die ene uitzondering die de regel bevestigt, maar wij zijn persoonlijk nog nooit een Ragdoll tegengekomen die echt hartgrondig van de onderstaande algemene kenmerken afweek. De Ragdoll is een bijzonder vriendelijke kat, die het uitstekend kan vinden met allerhande viervoetige en tweebenige huisgenoten en gasten. Hij is in principe nergens echt bang voor, zonder echter overdreven waaghalzerig of overmoedig te zijn. Hij is eerder nieuwsgierig dan brutaal. Een Ragdoll is lief zonder al te opdringerig aandacht op te eisen. Hij is graag zo veel en zo dicht mogelijk bij je in de buurt, maar hoeft niet perse op het toetsenbord of op de krant te liggen. Veel Ragdolls zijn volledig met de stem te sturen en zullen hooguit enigszins beledigd hun beschaafde stemgeluid laten horen als ze met bestraffende stem uit de plantenbakken worden gestuurd. Ze zullen slechts als ze tot het alleruiterste getergd zijn hun nagels gebruiken, maar hun geduld is vrijwel onuitputtelijk, zeker met (zowel menselijk als dierlijk) jong spul. Ze spelen graag, maar ook dan met fluwelen klauwen zolang ze in de gaten hebben dat ze met menselijke onderdelen spelen. Wees echter voorzichtig met onzichtbare handen en voeten, bijvoorbeeld onder de dekens, want de klauwen werken dan wel degelijk prima. Een Ragdoll kan ook best wel grommen en blazen om ongenoegen te laten blijken, maar zal slechts in doodsangst de daad bij het woord voegen en uithalen. Ragdolls zijn zelden echt ondeugend, al is er wel een periode in hun leven waarin ze duidelijk aan het puberen slaan, zo rond de 6 maanden. Ze zijn dan nog steeds niet sloperig, maar verkennen wel degelijk de grenzen van het menselijke en mede-dierlijke geduld. Je hoeft ze hooguit maar een paar keer de krabpaal te wijzen, als ze dat niet al van hun moeder hebben geleerd. Aangezien het niet aan te raden is en zelfs door de meeste fokkers verboden wordt, de Ragdoll vrij buiten te laten lopen, is een goede krabpaal wel een vereiste om te zorgen dat de meubels onbeschadigd blijven. Ragdolls komen bij mooi weer wel graag buiten en kunnen uitstekend aan de lijn leren lopen. Meestal hebben ze na een paar keer al door dat het rammelen van het tuigje betekent dat ze naar buiten mogen en staan zich dan voor de tuindeur te verdringen. Mensen bouwen soms de meest schitterende rennen in de tuin, uitermate tot genoegen van hun Ragdolls.

Opvoeden van de Ragdoll

Een kat leidt zijn eigen leven. Je kunt hem niet africhten zoals een hond. Maar je kunt hem wel een paar dingen leren. Dan maakt-ie tenminste geen rommeltje in jullie huis. Zet bijvoorbeeld een krabpaal en speeltjes klaar, dan laat hij de 
meubels en gordijnen met rust. Het belangrijkste is dat hij poept en plast op de kattenbak, of buiten. Een kat is zelf al heel netjes. Zet een kattenbak op een rustig plekje, laat de kat een paar keer zien waar de bak is, en dan gaat-ie hem 
vanzelf gebruiken. Maak de bak elke dag schoon, want een poes heeft een hekel aan viezigheid. Een poes leert zelf door een kattenluikje naar binnen en naar buiten te gaan. Dat maakt het leven voor de poes en jezelf wel zo gemakkelijk. Kattenkwaad kun je ook voorkomen: zeg elke keer >nee= als je ziet dat de kat iets stouts doet. Sla een kat niet.

Voeding van de Ragdoll

Een kat is een vleeseter. Een stuk vlees zal hij dus zeker lusten. Maar gewone kattenbrokken ook. Een poes 
zal niet gauw te veel eten. Meestal eet hij precies zoveel als goed voor hem is. Als hij dik wordt, kun je wat minder geven. 
Zorg ook altijd voor vers water. Af en toe een speciaal kattensnoepje kan geen kwaad. Wel echt slecht is: melk, restjes van je eigen eten, mensensnoep en (kippen-)botten: de kat kan stikken in de botsplinters. Zelf geef ik Royal Canin dat is goed katten voer en rauw vlees.

bottom of page